Voedselbossen in het Rijk van Nijmegen
Duurzaam eten uit de natuur. Voedselbossen winnen steeds meer aan populariteit in het Rijk van Nijmegen. Deze duurzame manier van voedsel verbouwen combineert ecologie, biodiversiteit en voedselproductie in één systeem. In een voedselbos groeien verschillende lagen van planten, bomen en struiken samen, waardoor er een natuurlijk ecosysteem ontstaat dat voedsel levert zonder intensieve landbouwmethoden. In deze regio, die onder andere Nijmegen, Berg en Dal, Beek, Groesbeek, Heilig Landstichting, Millingen aan de Rijn en omliggende dorpen beslaat, zijn er steeds meer initiatieven die voedselbossen ontwikkelen en promoten.
Wat is een Voedselbos?
Een voedselbos is een meerjarige, duurzame landbouwmethode waarin gewassen, bomen en struiken samen in lagen groeien. Het is gebaseerd op de manier waarop een natuurlijk bos functioneert, maar dan met eetbare soorten. Een voedselbos heeft weinig externe input nodig en draagt bij aan een gezondere bodem, hogere biodiversiteit en het verbeteren van de lokale ecosystemen. Dit maakt het een krachtige manier om bij te dragen aan een duurzamere voedselketen.
Voordelen van Voedselbossen
- Duurzaam: Voedselbossen werken met de natuur samen in plaats van ertegenin. Dit betekent minder gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en water.
- Biodiversiteit: In een voedselbos leven diverse plant- en diersoorten samen. Dit helpt de biodiversiteit te herstellen en maakt het systeem weerbaarder tegen ziektes en klimaatverandering.
- Lokaal en Gezond: De gewassen uit een voedselbos zijn puur natuur, lokaal geproduceerd en dragen bij aan gezonde voeding voor de gemeenschap.
Voedselbossen in het Rijk van Nijmegen
In het Rijk van Nijmegen zijn er verschillende initiatieven die voedselbossen aanleggen of ondersteunen. Deze projecten zorgen voor een groeiend aantal plekken waar mensen lokaal en duurzaam voedsel kunnen verkrijgen en bijdragen aan een gezond voedselsysteem.
- Nijmegen: In en rond Nijmegen zijn er meerdere voedselbosprojecten, waaronder initiatieven die voedselbossen aanleggen voor educatieve doeleinden en gemeenschapsprojecten. Hier vind je onder andere Voedselbos Novio, Boederij Eetmeerbosch en de Heerlijke Bosgaard.
- Malden: Ook in Berg en Dal worden voedselbossen ingezet om het landschap te verrijken en een duurzame voedselvoorziening te creëren voor de gemeenschap, ga eens langs bij De Dassenhof en Kiemkracht64.
- Beek en Ubbergen: Hier liggen kleinschalige voedselbossen die met veel zorg zijn ontwikkeld en die lokale initiatieven verbinden met de natuur. Hier vind je bijvoorbeeld Voedselpark Beek.
Ontdek Voedselbossen via De Streek op Tafel
Via onze interactieve kaart op De Streek op Tafel kun je voedselbossen in het hele Rijk van Nijmegen ontdekken. Zoek een voedselbos bij jou in de buurt en leer meer over hoe je kunt bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Bovendien kun je via De Streek op Tafel meer te weten komen over andere initiatieven die lokaal, gezond en duurzaam voedsel promoten, zoals boerenmarkten, pluktuinen en stadslandbouw.