Boerderij Eetmeerbosch

Boerderij Eetmeerbosch is een regeneratieve zelfoogst-boerderij met voedselbos waar boeren Irma en Merel meer dan 120 soorten groenten, kruiden, fruit en bloemen verbouwen. 300 buurtbewoners genieten, doen en oogsten mee. Kom je ook mee oogsten?

Achtergrond

Boerderij Eetmeerbosch is een zelfoogstboerderij met voedselbos waar boeren Irma en Merel groenten, kruiden, fruit en bloemen verbouwen voor 300 buurtbewoners. Een voedende, ontspannende plek voor mensen – groot en klein – die hun natuur weer willen ontmoeten. Bij ons scharrelen kippen en varkens het hele jaar buiten rond en genieten zij van vers gras en gewasresten. We gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen maar bouwen aan een rijke en vruchtbare bodem die we zo min mogelijk verstoren.

Regeneratieve en agro-ecologische landbouw

Ons huidige voedselsysteem heeft helaas een negatieve impact op dier, natuur, klimaat en de mens. Wij doen dat hier anders. Hier brengen we regeneratieve en agro-ecologische landbouw samen. Door middel van het verbouwen van voedsel herstellen wij het landschap, voeden we de bodem, trekken we allerlei soorten leven aan en maken we dit toegankelijk voor iedereen. Zo creëren wij een eerlijk, gezond en veerkrachtig voedselsysteem.

Maar onze missie gaat verder dan alleen landbouw. We willen een gemeenschap creëren waarin iedereen worden aangemoedigd om betrokken te raken bij het versterken van ons voedselsysteem. Door educatieve programma’s en samenwerking met lokale scholen en organisaties, streven we ernaar om bewustzijn te creëren over regeneratieve en agro-ecologische landbouw en het belang van lokaal geproduceerd en voedzaam voedsel.

We nodigen jou uit om deel te nemen aan onze missie en samen te werken aan het bouwen van een gezonder en veerkrachtig ecosysteem. Doe, leer en eet mee!

Producten en diensten

Oogst-abonnement

Als oogstgenoot bij Boerderij Eetmeerbosch eet je mee met de seizoenen. Van april tot en met november oogst je wekelijks een volle tas met groenten, kruiden en eetbare bloemen die op regeneratieve en agro-ecologische wijze zijn verbouwd in Nijmegen-West. Meer dan 120 soorten planten kun je verwachten, van paksoi, gele bietjes, zoete tomaten en pastinaak tot verse peterselie, pompoen, spinazie en bloemkool. Elk seizoen geeft weer wat anders. Op termijn verwachten we ook fruit uit het voedselbos aan te bieden aan onze gemeenschap en restaurants. Oogst je ook mee? We hebben nog enkele plekjes over!

Eieren en varkensvlees

De kippen en varkens scharrelen het hele jaar buiten. We houden rekening met hun natuurlijke gedrag en creëren een omgeving waarin zij zich thuis voelen. Samen met de kippen bouwen wij rijke en vruchtbare compost, want zij kunnen heerlijk eten en scharrelen in bladeren, gewasresten en houtsnippers. Deze compost gebruiken wij op het land. De eitjes worden verkocht aan onze oogstgenoten.

De varkens grazen naar hartenlust op de groentebedden en op het grasland en bewerken en verstoren daarmee de bodem op een natuurlijke manier. Dit doen zij beter dan zware machines en dat zonder het bodemleven kapot te maken. Deze methode bespaart uitstoot, de bodem behoudt haar natuurlijke structuur, de bodemvruchtbaarheid verbetert, de varkens eten de gewasresten op en wij als boeren oogsten het varkensvlees dat wij weer verkopen aan onze gemeenschap.

Workshops, rondleidingen, velddiners en cursussen

We willen graag een leerplek zijn voor:

  • Nieuwe generatie boeren die bij willen dragen aan duurzame en rechtvaardige voedselproductie
  • Kinderen die weer leren waar hun voedsel vandaan komt
  • Volwassenen die nieuwsgierig zijn naar kleinschalige landbouw, vruchtbaar bodemleven, voedselsysteem-verandering, vrouwelijk ondernemerschap en het regenereren van tuinen en landschappen

Daarom organiseren we rondleidingen voor bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in regeneratieve en agro-ecologische landbouw, voedselbossen, voedseltoegankelijkheid. We faciliteren workshops op de boerderij over bodembiologie, eerlijke en gezonde eetbare voedselsystemen, persoonlijke ontwikkeling en moestuinieren. Proeven, ruiken en smakelijk eten tijdens velddiners op de boerderij. En, vanaf 2025 organiseren we de Agro-Ecologie cursus waar je in 10 dagen leert hoe je een eigen rendabele tuinderij kunt opstarten.

Lokale samenwerkingen

Boerderij Eetmeerbosch is niet alleen van ons maar van iedereen die wordt gevoed. We werken samen met zorginstellingen, scholen, stichtingen, bedrijven en restaurants om een groot netwerk te voorzien van gifvrij, smaakvol en vers voedsel, waardevolle kennis en onvergetelijke ervaringen op de boerderij.

Meewerken, mee-eten en oogsten

We werken al jaren samen Leo Kannerhuis, een zorginstelling waar jongeren met autisme dagelijks op boerderij Eetmeerbosch de dieren verzorgen en meewerken. Stichting Huis van Compassie organiseert wekelijks diners voor mensen die in armoede leven. Zij komen wekelijks langs op de boerderij, oogsten groenten en kruiden en koken kleurrijke en smaakvolle maaltijden. Huize Mientje, een instelling voor ouderen die geheugenproblematiek ervaren, plukken in de zomer kleurrijke bloemen. Ook is het mogelijk om een dagje mee te werken op de boerderij als vrijwilliger.

Fruit, noten en andere producten uit het voedselbos worden verkocht aan onze oogstgenoten, restaurants uit Nijmegen en lokale bierbrouwerijen.

Ben jij een (zorg)instelling, bedrijf, restaurant, basis- of middelbare school, duurzame bierbrouwerij of stichting en wil je met ons samenwerken? Stuur een mail naar info@eetmeerbosch.nl