Nieuw op de kaart!

29 november 2024
Regionale kaart van het Rijk van nijmegen met alle lokale, duurzame en ambachtelijke voedsel producten

Bij De Streek op Tafel zetten we ons in om de lokale voedselketen te versterken en duurzame initiatieven zichtbaar te maken. Elke maand melden nieuwe, inspirerende initiatieven zich aan op ons platform en lichten we ze graag uit. Inmiddels hebben onder andere Lekker Lupine, Trashure Taarten en Groente- en fruittuin Lindenholt zich aangemeld.

Lekker Lupine

Lekker Lupine brengt lokaal geteelde lupinebonen terug op de Nederlandse akkers en op het bord. Het bedrijf werkt samen met betrokken telers die lupine verbouwen, en ontwikkelt daaruit smakelijke lupineproducten. Hun missie is om lupine meer op het menu te zetten, wat goed is voor de boer, het klimaat en de gezondheid van de consument.

Door kennis te delen en inspiratie te bieden, helpt Lekker Lupine telers om lupine weer een belangrijke rol te laten spelen in de Nederlandse landbouw. Hoe meer lupine er wordt gegeten, hoe meer boeren zich kunnen aansluiten, wat bijdraagt aan een duurzamer landbouwsysteem.

Trashure Taarten

Trashure Taarten maakt patisserie van lokale voedsel reststromen, is er bijvoorbeeld ergens 1000 kilo wortels over? Bij Trashure Taarten weten ze er wel raad mee. Trash’ure Taarten kiest daarnaast bewust voor gezonde ingrediënten en duurzame productie, zodat bedrijven kunnen genieten van patisserie die goed is voor zowel de planeet als de samenleving. Ze zorgen er niet alleen voor dat hun producten eerlijk zijn, maar bieden ook werk aan talentvolle mensen die hun passie willen inzetten voor een betere toekomst.

Groente- en fruittuin Lindenholt

De Groente- en Fruittuin Lindenholt is een buurtinitiatief waar bewoners samen groenten en fruit telen om de sociale cohesie in de wijk te versterken. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen verbouwen ze voedsel voor onder andere de Voedselbank en Stichting Vincentius. Vrijwilligers mogen aan het eind van de dag ook zelf oogsten.

Met de steun van lokale organisaties en de gemeente werkt de tuin aan meer biodiversiteit en lokale betrokkenheid. Het project groeit snel, met 120 fruitboompjes en 700 m² teeltgrond, en biedt tegelijkertijd een plek voor ontmoeting en leerervaringen.

Ken jij nog een initiatief dat mist op onze kaart? Hier kun je een nieuw initiatief aanmelden!