Groente- en Fruittuin Lindenholt
Bij Groente- en Fruittuin Lindenholt telen we samen, als vrijwilligers en buurtbewoners, groenten en fruit op een voormalig honkbalveld aan de Weteringweg in Nijmegen. Onze oogst is grotendeels bedoeld voor mensen met de smalste beurzen (o.a. Voedselbank).
Achtergrond
De werkgroep Stadslandbouw Lindenholt telt nu 25 deelnemers met heel verschillende achtergronden en kwaliteiten maar met een gemeenschappelijke drijfveer namelijk het verbeteren van de sociale samenhang in onze mooie groene en waterrijke wijk.
Stadslandbouw oftewel een groente- en fruittuin is daartoe een middel, een groeibriljant want hoe meer mensen eraan mee gaan doen, hoe meer mensen met een klein bestedingspatroon we kunnen helpen en tevens kunnen uitnodigen om met ons mee te gaan doen met welke vaardigheid dan ook. We hebben een klein perceel in gebruik genomen met respect voor de bodem en de voedende kracht die daarvan uitgaat. We telen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en hebben inderdaad last van plagen, slakken bijvoorbeeld en een veel te snel hazenjong.
Onze werkgroep is een subwerkgroep van de in 2020 opgerichte Werkgroep Lindenholt Groen. Twee IVN-natuurgidsen die door corona niet meer konden gidsen doorkruisten de wijk om te kijken hoe de natuur er voorstond en ontdekten natuurlijk het grote gebrek aan biodiversiteit. Plannen werden gemaakt en doelstellingen beschreven en met gemeente beambten besproken en er ontstond een diversiteit aan activiteiten van een verbetering van het maaibeleid, naar het ecologisch verantwoord knotten van jonge wilgen en het onderhoud, herstel en de nieuwe aanleg van poelen in de wijk als biodiversiteitshot-spots.
Van meet af aan behoorde de aanleg van een groente- en fruittuin onder eigen beheer tot de plannen. Aangezien de wijkregisseurs in onze wijk aan de slag gingen met het programma Stadsdeelprogrammeren, waarvan Ontmoeten een van de 3 hoofdthema’s is, paste ons initiatief- een tuin als middel om de sociale cohesie te verbeteren- perfect in het plaatje. En zo kregen we op 15 januari 2024 toestemming om een niet meer gebruikt honkbalveld om te toveren tot een plek in de wijk waar bewoners bezit van nemen, van gedachten wisselen, nieuwe kennis en ervaring opdoen terwijl ze groente telen, fruitbomen snoeien, een clubgebouw inrichten, even lummelen.
Intussen hebben we een geweldige oogst aan groente bezorgd bij de voedselbank en bij de Stichting Vincentius. We hebben 120 fruitboompjes en 70 fruitstruikjes geplant met hulp van de mensen van Bindkracht 10 en 3 klassen van het Kandinsky college Ook zijn we 700 vierkante meter geschikt aan het maken om volgend teeltseizoen meer groente te produceren en mogelijk ook bloemboeketten te verkopen, want aandacht voor een klein verdienmodel is noodzakelijk.
Producten en diensten
We telen verschillende groenten en fruit grotendeels bestemd voor de Voedselbank Nijmegen Overbetuwe en de Vincentius Vereniging Nijmegen, Daarnaast mogen de vrijwilligers aan het eind van de werkdag groenten en fruit voor eigen gebruik meenemen .
Lokale samenwerkingen
We werken samen met de Voedselbank Nijmegen Overbetuwe, de Vincentius Vereniging Nijmegen, de Broederij Nijmegen, de gemeente Nijmegen en Scouting Amalgama Nijmegen