Het verhaal van Van Tuin Tot Bord

Stichting Van Tuin Tot Bord teelt samen met buurtbewoners verse groente, kruiden en bloemen, waarmee ze koken in drie buurtrestaurants. Na de start in 2015 in Nijmegen Midden, is Van Tuin Tot Bord sinds 2020 nu ook actief in Grootstal en Lindenholt.

Elly Janssen, directeur van de stichting, is vanaf het eerste uur betrokken, in eerste instantie als wijkbewoner: “Ik was zelf net verhuisd naar het Willemskwartier en bezocht als nieuwe bewoner wijkcentrum ’t Hert. Ik zag daar die ruime keuken en ik dacht: Wauw! Hier moet iets mee gebeuren! Mijn handen jeukten eigenlijk gelijk. Vanuit welzijn- en zorgorganisaties waren er al enkele initiatieven op het gebied van samen koken en eten, maar er was behoefte aan meer bereik in de buurt. Ik had zelf met mijn werk net een switch gemaakt en was o.a. bezig met stadslandbouw. Voor mij kwamen hierin veel aspecten samen die me aanspraken; het duurzame voedsel, het lokale, maar zeker ook het sociale. Ik wil graag mensen verbinden. In samenspraak met Bindkracht10 heb ik toen een projectplan uitgewerkt.”

Nadat de financiering rond was, startte Van Tuin tot Bord in 2015 in Nijmegen-Midden. Het doel vanaf de start was: meedoen en elkaar ontmoeten in de wijk, óók voor mensen die niet zo snel ergens hun plekje vinden. “En dat werkt!” vertelt Elly trots: “We bereiken met onze activiteiten in de moestuinen en buurtrestaurants een prachtige mix aan buurtbewoners, ieder doet mee binnen zijn eigen kunnen en grenzen. Het is mooi om te zien hoe vrijwilligers uit totaal verschillende leefwerelden een hecht team vormen en met zoveel plezier samenwerken. En natuurlijk ook de sfeer en ontmoetingen aan tafel; onze gasten die bij elkaar aanschuiven en samen genieten van een lekkere maaltijd. Ook daar ontstaan weer allerlei onverwachte en leuke connecties.”

"Onze buurtrestaurants zitten vaak helemaal vol! We horen dat mensen ook graag komen omdat ze zo genieten van onze gerechten met zoveel verse groente."

Elly
Van Tuin Tot Bord

Het duurzaamheidselement is eigenlijk door de jaren heen met Van Tuin Tot Bord mee gegroeid.  Elly: “Vanaf de start hebben we ervoor gekozen om de seizoenen te volgen en de groente uit onze eigen tuinen een hoofdrol te geven en zonder vlees of vis te koken. In het begin waren sommige gasten nog wat huiverig voor een maaltijd zonder balletje, maar inmiddels weten veel mensen dat ze een heerlijk en vaak verrassend menu krijgen, waar ze niks missen. Onze buurtrestaurants zitten vaak helemaal vol! We horen dat mensen ook graag komen omdat ze zo genieten van onze gerechten met zoveel verse groente. Onze moestuinen zijn ook een mooie ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. Ook zien we dat we met de moestuinen iets bij kunnen dragen aan de biodiversiteit in de stad. Daar gaan we steeds bewuster mee om. Hier ligt ook duidelijk een vraag en een zorg vanuit onze vrijwilligers.

Waar er de eerste jaren nog veel te leren en ontdekken was, is Van Tuin Tot Bord inmiddels een bekend gezicht in Nijmegen. Op dit moment bestaat Van Tuin Tot Bord uit vier buurtmoestuinen en drie goed bezochte buurtrestaurants. Dit jaar onderzoeken we of er ook in Dukenburg animo is.

Van Tuin Tot Bord organiseert ook leuke voor kinderen in de wijk. “Het is fantastisch om te merken wat we betekenen in de wijk, vertelt Elly, en daarnaast zijn we blij dat die impact wordt gezien en erkend, zoals door de gemeente Nijmegen. Door hun bijdrage kunnen we nu doen wat we doen. In de toekomst hopen we ook samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld bedrijven die ons graag ondersteunen. Ik ben nieuwsgierig wat dat ons als organisatie weer aan nieuwe ideeën en input brengt.

Elly’s tip voor een duurzamer bordje: “Ga voor seizoensgroente, ook al zijn ze soms lastig te vinden in de supermarkt. En mocht je in de buurt wonen, schuif gewoon eens gezellig aan in één van onze buurtrestaurants! “

 

Kijk voor meer informatie op de pagina van Van Tuin Tot Bord.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)