Het verhaal van Regio Oogst

‘Wij zijn Regio Oogst. We zijn niet zomaar een coöperatie of een supermarkt.’ vertelt bevlogen winkelmanager Lars. ‘Je kunt ons het beste zien als een netwerk van boeren, telers, makers en burgers, met als doel een korte voedselketen te creëren die goed is voor mens, dier en natuur. Met gedreven personen zoals veehouder Jos Bolk, aardbeienteler Arno de Beijer, akkerbouwer Joep Bless, bestuurder Gerard Titulaer en ondernemer Lars Spelier als drijvende krachten.’

Regio Oogst laat zien dat vers eten écht van dichtbij kan komen. De regio barst van de boeren, telers en makers die heerlijke producten leveren. Maar toch is de weg naar hen toe vaak moeilijk te vinden. Daar wil Regio Oogst verandering in brengen. Het is tijd voor een korte voedselketen. Ze beginnen met het openen van Stadsboerderijwinkels waar lokale producten heel gewoon zijn, zo leggen ze de verbinding tussen consumenten en de producenten. Ze maken de keten korter, transparanter, eerlijker en duurzamer. ‘Dat is niet alleen goed voor de producenten, maar ook voor de consumenten; want verser dan dit wordt het niet. Voortaan genieten consumenten van smakelijke producten waarvoor iedereen een eerlijke prijs krijgt.’

Daarnaast stimuleert Regio Oogst alle boeren, telers en makers om te investeren in de leefomgeving. Ze werken aan meer biodiversiteit op hun velden en akkers en investeren in een betere bodem- en waterkwaliteit. Zo worden jouw fietstochten of wandelingen in de Betuwe, Ooijpolder of Land van Maas en Waal nog aangenamer.

"We streven naar een korte voedselketen waarbij gezond en lokaal voedsel uit de regio gemakkelijk beschikbaar is."

Lars
Regio Oogst

Lars is ambitieus en tegelijkertijd ook realistisch, hij weet dat alles in één keer veranderen niet mogelijk is. ‘Het is een transitie die soms makkelijk en soms moeilijk is, maar we zijn al goed op weg. Deze Stadsboerderijwinkel is geopend op 4 november ’23 in de wijk Brakkenstein in Nijmegen. De komende maanden werken we eraan om de bestaande buurtwinkel De Bruin & De Bruin om te vormen tot de nieuwe Stadsboerderijwinkel Regio Oogst. We kiezen voor een geleidelijke aanpak zodat onze bestaande klanten mee kunnen groeien met de nieuwe formule. Ook nemen we de tijd om samen met producenten en klanten het juiste assortiment samen te stellen. Ons netwerk van boeren, telers en makers groeit gestaag. De boerencoöperatie Oregional, de initiator van Regio Oogst, heeft momenteel 20 leden, variërend van akkerbouwers tot groentekwekers, eierproducenten, fruittelers, veehouders, zuivelaars, kaasmakers en sappenmakers.’

De boerencoöperatie en Lars weten waar ze naartoe willen. ‘Voor Regio Oogst is het niet alleen belangrijk wát er op je bord ligt, maar ook waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. We streven naar een korte voedselketen waarbij gezond en lokaal voedsel uit de regio gemakkelijk beschikbaar is. In onze Stadsboerderijwinkels streven we ernaar om ons versassortiment zo dichtbij mogelijk te halen, idealiter binnen een straal van 50 km rondom Nijmegen, maar liever nog veel dichterbij. Onze ambitie is om een verhouding van 80% lokale producten en 20% van buiten de regio aan te houden. We pleiten voor een duurzame wereld waarin korte voedselketens de norm zijn. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Sluit je aan en help mee om de transitie naar een beter voedselsysteem te realiseren. Kom langs, ontdek de Stadsboerderijwinkel en word onderdeel van onze voedselrevolutie. Welkom bij Regio Oogst.’

Kijk voor meer informatie op de pagina van Regio Oogst