Het verhaal van De Pantry
Vroeger het kersenstalletje van Landgoed Grootstal, nu een onbemande winkel waar je duurzaam voedsel uit de regio kunt kopen. Maar dat is niet het hele verhaal. Aan het woord is Kien van Hövell, 3e generatie op dit familielandgoed. ‘Mensen kenden het landgoed alleen van de kersen. De boomgaard stond vol met kersenbomen die vlak na de oorlog zijn aangeplant. Een kersenboom wordt ongeveer 75 jaar en de paar die er nu nog staan zijn voor de vogels. Spechten en uilen broeden in de holle stammen en er zitten zelfs vleermuizen.’
Eind vorige eeuw werd het landgoed verpacht aan ‘gangbare’ boeren die produceerden voor de veiling. Kunstmest, pesticiden en intensieve grondbewerking hebben de bodem uitgeput. ‘Twintig jaar terug hebben we een nieuwe koers ingezet. Ik ben me gaan verdiepen in klimaatverandering en vond het schokkend hoe wij met het landschap omgaan.’ Verbeteren van de bodem en het landgoed weer verbinden met de stad ziet Kien als een belangrijke opgave. De Pantry, een idee van Lukas Lagerwei uit Wilp, is voor haar een middel om producten van duurzame boeren en tuinders uit de regio onder de aandacht te brengen. ‘We willen ze steunen door hun producten te verkopen en het verhaal daarover te vertellen. We hopen daarmee bij te dragen aan de bloei van een prachtig landschap voor de toekomst. Het klinkt idealistisch maar de kwaliteit van ons leefmilieu gaat ons allemaal aan, drie keer per dag bepalen we met onze vork in wat voor landschap onze kinderen zullen leven. Ik wil niet betweterig zijn, maar we willen laten zien wat de positieve impact kan zijn van een andere manier van landbouw.’
"We laten zien waar ons eten vandaan komt"
‘De verkoop van producten is goed voor de boeren, maar we willen ook laten zien waar ons voedsel vandaan komt en wat ze bijdragen aan het leefmilieu. Neem bijvoorbeeld Lekker Lupine, een organisatie die boeren helpt met het verbouwen en op de markt brengen van lupine. Lupine bindt stikstof, verbetert de bodem, trekt bijen aan en levert een eiwitrijk boontje met een heerlijke notensmaak. Of Tras’hure, die met statushouders heerlijke taarten bakt van producten die anders zouden worden weggegooid.’ Pantry Grootstal moet geen supermarkt worden. ‘Als het groter wordt, dan moet het op een andere plek. Dan heb ik mijn punt gemaakt. Maar de komende jaren zou het natuurlijk supergaaf zijn als de Pantry, met een gevarieerd aanbod een podium kan zijn voor duurzame stadslandbouw.’ De Pantry is kleinschalig, onbemand en altijd open, je komt binnen met de Pantryapp en rekent daar ook mee af. Geen salaris voor een winkelier waardoor het grootste deel rechtstreeks naar de producent gaat.
Menno Baas van La Padella en Slow Food Rijnzoet, komt nog even langs. ‘Ik ga met duurzame streekproducten maaltijden voor de Pantry maken, koken is nu eenmaal mijn ding. Ik vind de Italiaanse keuken de leukste keuken die ik ken. Alles wordt verwerkt, niets wordt weggegooid. Met een paar ingrediënten maak je al een prachtig gerecht. Niet alleen met groenten uit de tuin maar ook een salade van zevenblad, spinazie-zuring of duizendknoop kan op het menu staan.’
Pantry Grootstal gaat ook TUIN-aan-TAFEL lanceren, een programma rondom duurzaam voedsel. Het neemt je mee in de vaak nog onbekende achtergronden van ons eten. ‘Het moet nog even op stoom komen maar we hebben als proef al de dag van de Boon en een filmmiddag met Herenboeren en SlowFood georganiseerd.’
En over 5 jaar? ‘Dan hoop ik dat duurzame regionale producten gewoon in de supermarkt liggen. En dat veel meer kleinschalige telers zich gesteund voelen in hun mooie beroep.’ Vol passie vervolgt Kien: ‘We moeten aan de bak. We hebben tien jaar om onze manier van voedsel produceren te veranderen. Zoveel haast hebben we. Als we niets doen, krijgen onze kinderen en zeker onze kleinkinderen de rekening gepresenteerd. Het kan echt, in korte tijd kun je enorme stappen zetten.’
Kijk voor meer informatie op de pagina van De Pantry
oktober 2024 – auteur Kees Oostindie