Recept van de Bosspot: Kanstanje bonbons
08 november 2024
Elke maand schrijft Rachel van de Bosspot een leuk seizoensrecept. Deze keer staat de kastanje in de spotlight! Wist je al dat je hier heerlijke zoete bonbons van kan maken?
Recept Kastanje bonbons
- voor 20 bonbons
- 500 gram tamme kastanjes
- 80 gram (vegan) boter
- 3 el cacao + 2 el voor de coating
- 3-4 el ahornsiroop
- snuf zout
- 1 tl koekkruidenmengsel
Dit is een heerlijk herfst-recept! Let goed op dat je de tamme kastanje hebt; deze kun je krijgen bij je lokale producenten, maar ook zelf rapen in een bos. De paarden- kastanje is niet eetbaar, maar de tamme kastanje wel. En heel lekker ook! Raap mooie dikke kastanjes. Zo ben je straks minder tijd kwijt met pellen.
- Was de kastanjes in een bak met water. Blijven er kastanjes drijven? Deze zijn niet meer goed en kan je direct weg doen. Dep de overige kastanjes droog.
- Bij dit recept garen we de kastanjes door ze te koken. Verwijder van verse kastanjes de bruine buitenste schil. Zijn de kastanjes al wat ouder? Dan gaat het schillen niet zo makkelijk. Je kunt dan het beste een kruisje snijden in de kastanje.
- Kook de kastanjes gedurende zo’n 12-15 minuten in een pannetje. Spoel hierna goed af met stromend water. Het kookwater zal bruin zijn, dit is normaal.
- Als de kastanjes nog een beetje warm zijn, is het schilletje verwijderen prima te doen. Verwijder zowel de buitenste donkerbruine schil, als je dit nog niet had gedaan, als het vliesje om het gele vruchtvlees.
- De gepelde kastanjes doe je vervolgens in een keukenmachine, notenmolentje of grote bak. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een glad, licht plakkend geheel. Je kunt naar smaak eventueel wat extra ahornsiroop, boter of cacao toevoegen.
- Maak bolletjes van het deeg met 2 cm doorsnede. Doe de overige cacao in een kommetje en rol de bolletjes er door. Zo krijgen ze een mooi cacaolaagje en plakken de bonbons niet aan elkaar.
- Voilà! Je bonbons zijn klaar! In de koelkast kun je ze tot wel tien dagen bewaren.