Aan tafel met: Iris en Rachel van De Bosspot

29 mei 2024

Midden in de stad, vlakbij station Nijmegen, wil De Bosspot je laten kennismaken met groentes uit voedselbossen en zelfoogsttuinen. Wat is het en wat kun je er mee. ‘Een jaar geleden zaten we met z’n drieën, Iris, Marieke en ik (Rachel) bij elkaar. Deze ruimte kwam vrij, we hebben een plan geschreven en samen besloten om gewoon te starten.’ In de regio zijn verschillende voedselbossen aangeplant en in ontwikkeling. ‘De meeste mensen hebben geen idee wat je daar kunt plukken en waar je eten van kunt maken. Die kloof willen wij dichten.’ Ook veel lokale seizoensgroenten zijn niet bekend. Iris: ‘In workshops laten we zien hoe je bijvoorbeeld een koolraap of knolselderij tot een lekker gerecht verwerkt.’

De Bosspot heeft in de Paraplufabriek een huiskamercafé met een kleine keuken. Hier organiseren ze één keer per week een diner onder de noemer ‘Eten wat de Bosspot schaft.’
Rachel: ‘We gaan voor de groenten en kruiden ’s ochtends naar de Waalgaard, een zelfoogst moestuin en voedselbos. Dan komen we hier en gaan aan de slag. Eerst flink wassen, alles komt direct uit de grond, dan snijden en verwerken. ’s Avonds serveren we voor onze gasten een driegangen diner.’ Wekelijks kunnen er 12 tot 14 mensen aanschuiven. ‘Elke keer nemen we ook een momentje om te vertellen waar het voedsel vandaan komt en wat we er mee hebben gedaan.’

‘Met de Waalgaard werken we samen: wij mogen oogsten en in ruil daarvoor leveren wij recepten voor hun groenten. De Versfabriek levert oesterzwammen die ze kweekt op koffiedrab. Ook bij Het Heerlijke Land op Landgoed Grootstal komen we graag.’ Voor de houdbare producten gaan ze naar Ekoplaza. Alles is biologisch en zoveel mogelijk lokaal. ‘Soms is het wel ingewikkeld met specerijen en rijst bijvoorbeeld. Europa is dan de grens. We kijken echt bij elk product dat we gebruiken, waar het vandaan komt. Alleen voor koffie maken we een uitzondering, anders kunnen we zelf niet functioneren…’

De Bosspot verzorgt ook workshops, zoals fermenteren met lokale seizoensgroenten of de verschillende bereidingen van één groente. ‘Ook de derde rode kool in je voedselpakket is lekker. Je kunt die makkelijk op drie manieren klaar maken.’ De Bosspot heeft het afgelopen jaar ook catering voor kleinere groepen, een teamuitje, een kinderfeestje en een infoavond over het voedselbos verzorgd. ‘We halen er geen inkomen uit. Het is vrijwilligerswerk naast onze baan, een uit de hand gelopen hobby. We kunnen alle drie onze creativiteit en idealen kwijt. En de toekomst? Daar denken we nu over na. Willen we groter en professioneler? Dat gaan we zien, voorlopig gaan we zo door.’ ‘We willen mensen inspireren en laten zien dat je erg lekker plantaardig, biologisch en lokaal kunt eten.’

Kijk voor meer informatie op de pagina van De Bosspot.

Auteur: Kees Oostindie

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)