De moestuinen van Van Tuin Tot Bord

Stichting Van Tuin Tot Bord is al een aantal jaar actief in drie Nijmeegse wijken. Hier telen ze samen met buurtbewoners verse groente, kruiden en bloemen, die ze vervolgens verwerken in gerechten voor hun buurtrestaurants. Romilda is de coördinator van zowel buurtmoestuin de Klokketoren als  de Groene Schakel in Grootstal. Samen met een groep vrijwilligers zaait en oogst zij al een aantal jaren in de moestuinen van Van Tuin Tot Bord. De buurtmoestuin in de Klokketoren gaat dit jaar al het tiende tuinseizoen in. In februari 2020 zijn ze bij de Schakel gestart met het verbouwen van voedsel, ook deze tuin is inmiddels uitgegroeid tot een geliefde groene plek in de wijk.

Naast dat ze haar ei kwijt kan in haar werk, vindt Romilda het bovenal gewoon erg leuk. “Het is geweldig om te zien hoe mensen genieten van het samen zijn, van het zien groeien van de gewassen, tot het gezellig samen koken en eten in de buurtrestaurants. Er komen ook vaak buurtbewoners kijken en genieten van de tuin omdat het er zo prachtig uitziet.”

"Er komen vaak buurtbewoners kijken en genieten van de tuin omdat het er zo prachtig uitziet."

Stichting Van Tuin Tot Bord is naast het stimuleren van verbinding in de wijken ook bezig met duurzaamheid en het verbeteren van het milieu. “Al onze moestuinen zijn ecologisch en we proberen zo veel mogelijk ruimte te maken voor de natuur en alles wat daar leeft.” legt Romilda uit. “We integreren het ecologische aspect op verschillende manieren. Allereerst door in te zetten op een gezonde grond en bodemleven. Daarbij maken we ruimte voor biodiversiteit, bijvoorbeeld door het plaatsen van bijenhotels en het planten van bepaalde waardplanten voor vlinders en insecten. Laatst vonden we zelfs nog larven van een neushoornkever in onze composthoop, heel bijzonder!  En we proberen ons natuurlijk zo goed mogelijk aan te passen aan de nieuwe weersextremen, dat doen we nu met druppelirrigatie en, waar mogelijk, regenwateropvang. Onze vrijwilligers houden ons ook scherp, zij komen vaak met nieuwe inzichten en ideeën om de tuin nog duurzamer te maken!”

“Lokaal eten kan sowieso door gezellig mee te eten in één van onze buurtrestaurants.“ lacht Romilda. Voor wie zelf thuis laagdrempelig wil beginnen met lokaal en biologisch eten adviseert ze om een lokaal groentepakket te bestellen. “Ik denk dat dat de makkelijkste optie is om te beginnen. Je bent goedkoper uit en er zijn inmiddels veel verschillende lokale boeren in regio Nijmegen. Als je het niet gewend bent is het misschien even omschakelen, maar online vind je de meest fantastische recepten!”

Kijk voor meer informatie op de pagina van Van Tuin Tot Bord of een van de buurtrestaurants: