Het verhaal van Boer Stan

Midden in het mooie landschap van Nederasselt runt Stan Bruijsten zijn boerderij. Hier draait alles om balans: tussen dier, natuur en mens. Zijn missie is helder: eerlijk, lokaal geproduceerd eten van dieren die een goed leven hebben gehad in de natuur. “Ik werk graag buiten en vind het belangrijk dat de dieren die ik hou een zo goed mogelijk leven hebben. Dat betekent dat ik bewust heb gekozen voor kleinschalig boeren, zo kan ik het dichtst bij mezelf en een natuurlijke manier van werken blijven.”

Boer stan met 3 koeien in een weiland

Een Natuurlijke Cyclus
Op het land van Stan grazen Blonde d’Aquitaine-runderen. Dit Franse ras staat bekend om zijn rustige karakter en vlees van constante kwaliteit. Van april tot november lopen de koeien vrij rond in de weilanden in de omgeving van Nijmegen, waar ze gras en kruiden eten, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In de winter verblijven ze beschermd op een dikke laag stro, maar ook dan ligt de focus op zo natuurlijk mogelijk werken. De kalfjes blijven bij hun moeder en behouden hun horens — een bewuste keuze die zorgt voor een natuurlijke kuddevorming. Dit alles draagt bij aan de rust en gezondheid van de dieren. “Mijn dieren zijn mijn alles. Prachtige dieren die ik het allerbeste leven wil geven. Ik probeer daarin de oorspronkelijke manier van leven van runderen zoveel mogelijk na te bootsen. Ze leven in kuddes in hun eigen tempo en krijgen alle ruimte om te grazen in steeds wisselende voedzame graslanden.”

Duurzaamheid als Groei
In de loop der jaren is Stan’s aanpak steeds duurzamer geworden. Hij begon vrijwel meteen met het werken zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, nadat hij van een verpachter niet langer pleksgewijs gewasbeschermingsmiddelen mocht gebruiken. Je moet erop vertrouwen dat de natuur het zelf ook kan doen.” Ook de keuze om zijn koeien de laatste maanden voor de slacht niet vet te mesten, heeft invloed op de smaak van het vlees: grasgevoerd vlees heeft een unieke, volle smaak die Stan’s klanten weten te waarderen.

"Ik heb bewust gekozen voor kleinschalig boeren, zo kan ik het dichtst bij mezelf en een natuurlijke manier van werken blijven.”

Boer Stan

Meer dan Alleen Runderen
Naast zijn runderen houdt Stan ook legkippen. Deze kippen leven in een mobiele stal die elke week wordt verplaatst, zodat ze altijd vers gras hebben en kunnen scharrelen. Op het deel waar de kippen eerder rondscharrelden worden nieuwe kruiden ingezaaid. Dat maakt de weides rijker aan kruiden. Dat is beter voor de kip, de bodem én het landschap. De eieren zijn verkrijgbaar via een eierabonnement: “Een kip legt gemiddeld 5 eieren in de week, dat is dan ook het aantal dat je in het abonnement terug zult vinden. In het abonnement zit één keer per jaar óók het vlees van een haantje. Want ook de haan hoort bij de kip. En ook de haan verdient een fijn leven.”

Lokale Keten, Korte Lijnen
Stan kiest ervoor om lokaal te werken, van begin tot eind. De koeien worden naar een regionale slager gebracht. Dit beperkt niet alleen transportkilometers, maar zorgt er ook voor dat de kwaliteit en het welzijn van de dieren gegarandeerd blijven. Het vlees wordt diepgevroren, zorgvuldig geportioneerd, en door Stan afgeleverd bij klanten in de regio. Dit geeft hem de mogelijkheid om direct contact te houden met zijn klanten en zijn passie te delen.

De Toekomst van de Boerderij
Stan heeft grote plannen voor de toekomst van zijn boerderij. Samen met zijn vriendin is hij van plan het bedrijf verder uit te breiden. Ze willen onder andere een groentepluktuin opzetten en de boerderij steeds meer zelfvoorzienend maken. Het doel is om bijna alle producten – van vlees tot groenten en granen – zelf te telen en produceren. Daarnaast werken ze aan het opzetten van agroforestry-projecten. Ze willen hagen aanplanten, een boomgaard aanplanten en knotwilgen zetten om de biodiversiteit te vergroten en hun land te verrijken. Ook zijn er plannen voor het telen van kleinfruit, notenbomen en hazelnoten. Hiermee willen ze niet alleen hun boerderij verder verduurzamen, maar ook bijdragen aan een gezonder ecosysteem voor zowel hun dieren als de bodem.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)