Nieuwe aanwinst Landgoed De Kleverbergh en Crowdfunding

24 mei 2024

Eind 2022 heeft een aantal gezinnen landgoed de Kleverbergh in Erlecom overgenomen. Wat vroeger een steenfabriek was, gaan ze veranderen in een bloeiende plek met een biologische tuinderij, natuurinclusieve woningen en kleinschalige bedrijven; een regeneratief landgoed.

Er is al veel moois aan het ontstaan. Zo is de biologische tuinderij het Kleverland in april van start gegaan waar divers en vitaal voedsel geteeld wordt voor de gemeenschap in de omgeving. In de Boerderijkeuken In de Tuin wordt het voedsel van het land verwerkt en hier kunnen groepen op inschrijving komen eten. Daarnaast wordt er gekeken naar mogelijkheden om bij te dragen aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem door samen te werken met andere ondernemingen in de regio.

Nu krijgen de bewoners van de Kleverbergh een mooie kans; tussen het natuurgebied van de Ooijse Graaf en de nieuw geopende biologische tuinderij komt een strook landbouwgrond van 7 hectare te koop.

De tuinders willen die extra hectares graag toevoegen aan hun huidige perceel, maar zo in de opstartfase is dat niet zo makkelijk te financieren. Bovendien is het idee van de huishoudens op de Kleverbergh niet om grootgrondbezitter te zijn, en dus starten ze een crowdfunding. Iedereen kan eigenaar worden van een stukje van de nieuwe hectares (in de vorm van certificaten), waardoor het samen aangekocht kan worden. Dat lukt als ongeveer 300 mensen meedoen.

Er is nu eenmalig de kans om deze grond te kopen, toe te voegen aan het plan van de Kleverbergh en daar mede-eigenaar van te worden. Met die extra hectares kunnen meer voedselpakketten aangeboden worden en wordt een mooi integraal natuur- en voedselgebied gerealiseerd.

Op 1 juni start de crowdfunding officieel op de website van CrowdAboutNow, maar alle toezeggingen die nu al binnen komen, geven de huishoudens meer zekerheid welke bedrag, en dus welk gedeelte van de grond, aangekocht kan worden met de ‘crowd’. Wil je meer informatie? Kijk dan hier.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)