Sfeer van Willems

Hier kun je je eigen groenten, kruiden en klein fruit oogsten, dichtbij de seizoenen blijven en bovenal biologisch eten. In onze oogsttuin maken onze oogstgenoten zelf hun keuze in wat ze oogsten, natuurlijk wel alleen van de producten die klaar zijn.

Achtergrond

Mijn vader Jan Willems is hier 67 jaar geleden begonnen met zijn vrouw Annie. Zij teelde toen groenten die mijn vader eerst met de fiets naar de markt bracht in Nijmegen. Wat jaren later ging de groenten naar de veiling. Dit ging gepaard met groot transport, (vrachtwagen). In de jaren 80 ging ik met mijn vrouw in maatschap in het bedrijf. Wij teelden toen 14 ha grond met hectares vol met bloemkool, bospeen, tuinbonen etc. Hiervoor gebruikten wij ook bestrijdingsmiddelen. Helaas een aantal jaren later ging het economisch slechter in de tuinbouw daarop kwam ook nog de ramp chernobyl. Dit had grote inpak op de vollegrond groenten teelt. Wij hebben nog een aantal jaren ons hoofd boven water gehouden maar begin jaren 90 zijn wij gestopt met ons bedrijf.  Mijn vrouw en ik zijn allebei buitenhuis gaan werken.

In 2015 zijn wij op een 1 ha achter ons huis een oogsttuin begonnen. Nu op een gehele andere wijze. Biologisch, korte keten, mensen kunnen zelf oogsten. Wij hebben nu een groep van 251 oogstgenoten (dit zijn ook kinderen). Het is heel anders dan in de jaren 80-90 maar wij genieten iedere dag dat wij op deze natuurlijke wijze meedragen aan een beter milieu.

Producten en diensten

Wij telen veelal groenten met daarbij ook klein fruit, kruiden en snijbloemen. We hebben al enkele awards gehaald.

  • De groene pluim
  • Eer award
  • Innovatie prijs gemeente Wijchen

Lokale samenwerkingen

Wij werken samen met Vrienden Cafe en met Kookcollege Wijchen. 1 Middag in de week komen cliënten van het RIBW hier wat lichte werkzaamheden doen. Verder zet boer Stan hier zijn eieren neer voor de verkoop.