Nederlands Wijnbouwcentrum

Wees welkom bij het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar passie voor wijn hand in hand gaat met inclusiviteit en duurzaamheid. Samen tillen we de Nederlandse wijnbouw naar grote hoogten, met liefde voor mens, natuur en door te genieten van het leven.

Achtergrond

In 2017 opende het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek haar deuren met als doel om door middel van een sociaal en ecologisch duurzaam wijnbedrijf, mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is, passend werk of een passend leer-werktraject te bieden. In de eerste vijf jaar hebben 174 personen een traject gevolgd of volgen dat nog steeds. Er zijn in dezelfde periode 180.000 flessen biologische wijn geproduceerd en meer dan 120.000 mensen hebben de winkel of de horeca bezocht. Dat alles in een gebouw dat door middel van aardwarmte wordt geklimatiseerd met (deels zelf opgewekte) elektriciteit uit zon en wind.

Het Nederlands Wijnbouwcentrum en wijnbedrijf Colonjes zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een publiekstrekker in de heuvels van Groesbeek. De vele ontmoetingen tussen bezoekers, leveranciers, vrijwilligers en medewerkers dragen bij aan acceptatie van mensen met een beperking in de samenleving. Medewerkers met een leer-werktraject of passend werk ervaren een betekenisvol leven, omdat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Zo zijn het Nederlands Wijnbouwcentrum en de Colonjes bedrijven met impact geworden, waar mensen met trots werken.

Dit alles doen we vanuit onze drie kernwaarden: Passie voor wijn, Liefde voor mens en natuur en Genieten van het leven.

Producten en diensten

Mensen van alle niveaus en achtergronden zijn bij ons welkom om een leer-werktraject te volgen. Omringd door de velden en heuvels van Groesbeek bieden wij een rustgevende werkplek waar kandidaten op eigen tempo en niveau kunnen werken. Je kunt bij ons terecht voor (arbeidsmatige)dagbesteding tot en met een leer-werktraject gericht op terugkeer in een reguliere werkomgeving. Wij bieden zowel eenvoudige als complexe werkzaamheden in de horeca, de wijnwinkel, de wijnkelder en de wijngaard.

Daarnaast beschikken wij over diverse certificeringen en lidmaatschappen, zoals Inclusief Ondernemen Nijmegen (ION), Social Enterprise NL, MELBA-certificering en Leermeester SVH.

Lokale samenwerkingen

Het Nederlands Wijnbouwcentrum en Wijnhoeve de Colonjes werken nauw samen met Stichting Op de Toekomst, Pluryn, het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en vele andere regionale partners. Door ook sociaal, ecologisch duurzaam en lokaal in te kopen, wordt de impact verder vergroot. Zo wordt brood ingekocht bij Bakkerscafé, de koffie komt van Coffyn, Thee van ’t Theezaakje, de catering gaat via BliXem, drukwerk via Nezzo, decoratie komt van Stadsboom en Bikkelart, gebak komt van Buurtmarkt Breedeweg en het biologisch gebrouwen bier komt van de Gulpener bierbrouwerij.