Terug naar overzicht

Moes- en experimenteertuin De Groene Vallei

Het verbinden van mens en natuur met elkaar is wat De Groene Vallei als kernwaarde heeft. Door te observeren, te ruiken, proeven, te onderzoeken en met elkaar in gesprek te gaan, verbinden we ons (opnieuw) met onze omgeving en zien deze met andere ogen.

Achtergrond

Bij woonzorg de Wende Dat vlakbij Nijmegen in het landelijke buitengebied van Overasselt ligt, heeft de Groene Vallei de mogelijkheid gekregen om op hun grond te gaan moestuinieren en experimenteren. In een mooie cirkel van ongeveer 200m2 zal dit najaar een tuin gerealiseerd worden waarin geëxperimenteerd gaat worden met onder andere Elektrocultuur (dmv een Basalten toren), zaai- en plant proeven na aanleiding van de Astrologische zaai- en plant kalender.

In februari 2019 ben ik gestart met, onderzoek op de tuinderij van Warmonderhof naar de effecten van Bloesemremedies op de vitaliteit van tuinbouwgrond. De resultaten van dat onderzoek waren veelbelovend. Als onderdeel van het opleidingstraject BD-Master, ging ik in 2020 verder met dit onderzoek op drie akkerbouwbedrijven, waarin ik de veranderingen in de bodem voor het fysieke oog zichtbaar probeerde te maken door middel van Rondfilterchromatografie.

Tijdens het BD-Master traject ontstond de methode voor ‘Dynamische bodemvitalisatie’, een methode die de bodem vitaliseert en de boer dichter in contact brengt met de bodem die hij bewerkt en verzorgd.

Naast bodemvitalisatie doe ik onderzoek met Chroma’s en Stijgbeelden om de vitaliteit van bodem, groenten, compost, granen, bloembollen enz. in beeld te brengen.

Tijdens de herfst in 2022 is er gestart met een onderzoek naar preparaten voor de biologisch-dynamische landbouw waarbij er gebruik word gemaakt van ‘Dynamische bodemvitalisatie’, rondfilterchromatografie en stijgbeelden.

Sinds 2023 is de uitgave van de Astrologische zaai-, plant- en oogst kalender onderdeel van het portfolio geworden.

Om de opgedane ervaring met het kweken van groenten en het werken met de bodem, te delen met anderen worden Moestuin cursussen, moestuin coaching en meewerkdagen georganiseerd. De kern bij deze trajecten is dat iedereen groenten kan kweken of je nu een tuin hebt of (nog) niet. We maken het simpel en overzichtelijk en gaan de diepte in, met de handen de aarde in en sluiten aan bij jou ervaring in de tuin. Persoonlijk en leren van en door elkaars ervaring.

In de toekomst zou het geweldig zijn om uit te groeien tot een pluktuin/ CSA.

Producten en diensten

wat we aanbieden is:

  • In de moestuin wordt geëxperimenteerd met onder andere Elektrocultuur (dmv een Basalten toren), zaai- en plant proeven na aanleiding van de Astrologische zaai- en plant kalender. Naast deze proeven zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd. Een meerdaagse moestuin cursus, Moestuin coaching en een meewerk traject.
  • Dynamische Bodemvitalisatie, richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in de bodem. Dit doe ik door te kijken naar problemen die zich voordoen en deze problemen te zien als een signaal. Het signaal geeft informatie over de dieperliggende oorzaak van het probleem. Door deze dieperliggende oorzaak aan te pakken wordt de balans in de bodem weer hersteld.
  • Rondfilterchromatografie is verwant aan fotografie. Met de zogenaamde chroma’s die je met deze methode maakt, breng je de kwaliteit van een bodem, compost, mest, groenten, fruit of zaden en o.a. sappen in beeld. Daarmee kan bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid van een akker, weide of (volks)tuin worden beoordeeld. Of verstoringen in de water- of luchthuishouding zichtbaar worden gemaakt. Of het verschil tussen biologisch en niet-biologische teelt en de kwaliteit van fruit, groente, zuivel, brood, melk sappen, zaden ed.
  • Astrologische zaai-, plant- en oogst kalender Het doel van deze kalender is om praktisch hanteerbare zaai- en planttabellen te bieden, waarin van dag tot dag op overzichtelijke wijze te vinden is welke gewassen door gunstige planeetstanden beïnvloed worden. Door de eigenschappen van de planten te vergelijken met de standen van planeten, vooral van de Maan (ten tijde van zaaien en planten) is men bij herhaling tot opvallende relaties gekomen. Op grond daarvan bleken gewassen te reageren op één of meer tekens van de Dierenriem, met zowel gunstige als ongunstige invloeden. De jaarlijks uitgegeven Lorcher kalender (uitg. sinds 1919) stond aan de basis van deze kalender.

Lokale samenwerkingen

De Groene Vallei werkt samen met de Woonzorg de Wende en Kinderdagverblijf Het Elfenbankje om meer gemeenschapsvorming te creëren. Dit doen we door op het terrein: moestuin cursussen, moestuin coaching, meerwerk-trajecten, lezingen en workshops te geven waarbij verbinding met elkaar en de omgeving centraal staat.