Hamerstuk – Wijn en cider

Wij geloven erin dat als je met aandacht geniet van je eigen leefomgeving, dat je dan de mooiste wereld zult zien. En proeven! Daarom werken we met lokaal en onbespoten fruit. En maken we (natuur)wijn en feestelijke ciders.

Achtergrond

Wij zijn Aukje en Bernd van Het Hamerstuk. We zijn in 2019 gestart met onze wijngaard en ciderboomgaard. We hebben 2.000 druivenstokken staan van zogenaamde moderne rassen: rassen die goed rijp worden in ons klimaat en die sterk genoeg zijn om daarin zonder bestrijdingsmiddelen te gedijen. Daarnaast ligt onze ciderboomgaard met 180 appel- en perenbomen: oudhollandse rassen zoals de Lentse Rode en Groninger Kroon, aangevuld met specifieke ciderrassen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. We plantten bewust hoog- en halfstam bomen voor een grotere landschappelijke waarde. We onderhouden onze boomgaard op biologische wijze samen met de lokale hoogstambrigade Ressen/Lent.

Onze persoonlijke bedoeling

Meer buiten zijn, in het groen. Dat is wat we wilden. Laarzen aan. Dichter op de natuur leven. En niet alleen vergaderen, maar ook met tastbare producten bezig zijn. Een ambacht leren. Iets moois maken. Iets lekkers. Een mooie plek creëren. Samen.

Groene vingers hadden we al. Liefde voor wijn ook. Waarom beginnen we niet zelf een wijngaard? Tja, waarom ook niet! Dat is de oorsprong van Het Hamerstuk, wijngaard en cidermakerij. Genoemd naar het stuk grond in Ressen bij Nijmegen waar onze druiven en ciderappels groeien.

Producten en diensten

Het Hamerstuk maakt (natuur)wijn, cider en speciaalbier. En zogenaamde cross-overs, bijvoorbeeld grape-ciders (cider x wijn), graff (cider x bier) en grape-ales (bier x wijn). Onze ciders hebben in 2023 bij internationale ciderwedstrijden 7 zilveren medailles gewonnen.

WIJN. Wij maken onze droge witte wijnen in de stijl van Duitse en Oostenrijkse wijnen en de wijnen uit de oostelijke Loirestreek. Onze wijnen worden in Lent gemaakt van handgeplukte druiven.

We werken zo natuurlijk mogelijk. Daarom klaren we onze wijnen zonder chemische middelen en filteren we de wijn niet.

CIDER. We maken droge ciders met een bubbel die we schenken uit een feestelijke champagnefles. Heerlijk en verfrissend om zo te drinken, maar ook goed te combineren met wat lekkers te eten. Onze ciders kennen een rijke smaak, die we maken uit de combinatie van verschillende appel- en perensoorten.

Kenmerkend aan onze ciders:

  • Gemaakt van fruit uit lokale (hoogstam) boomgaarden
  • Onbespoten appels en peren
  • Ambachtelijk bereid
  • Natuurlijke nagisting op fles

Lokale samenwerkingen

We werken samen met Waalgaard, door van hun peren cider te maken. Een deel van de gemaakte flessen gaat retour naar de vrijwilligers van de Waalgaard.

Daarnaast werken we samen met verschillende eigenaren van oude boomgaarden in en om Lent. Samen met de lokale hoogstambrigade onderhouden we boomgaarden.

Daarnaast werken we graag samen met lokale en regionale horeca. Diverse cafés en restaurants in de omgeving gebruiken onze wijnen en ciders.

Ook kun je onze producten kopen bij verschillende lokale speciaalzaken.

En we organiseren diverse activiteiten, waaronder een jaarlijkse bloesemwandeling met een aantal gelijk gestemde producenten bij ons in de buurt.