Terug naar overzicht

Ecologische tuinvereniging

Ecologische tuinvereniging Zesweg is een van oorsprong een biologisch-dynamische vereniging die beschikt over twee percelen, prachtig gelegen in het natuurgebied nabij de Wijchense vennen.

Achtergrond

Ecologische tuinvereniging Zesweg is in 1976 is opgericht door een 17 enthousiaste mensen die begonnen met biologisch-dynamisch tuinieren op een perceel aan de Zesweg te Wijchen. Nu worden de twee percelen met 70 kavels bewerkt door ongeveer 75 tuiniers. Ecologisch tuinieren wil zeggen: in harmonie met de natuurlijke omgeving, met aandacht voor biodiversiteit. Er is aandacht voor het gehele ecosysteem, dus niet alleen de groenten, het fruit en de bloemen. Ook vogels, dieren en insecten en de natuur om de percelen heen doen hierin mee. En natuurlijk de tuiniers zelf. Ieder mag op zijn of haar manier tuinieren zolang dit past in de ecologische principes.

  • Men kan gebruik maken van principes uit de wisselteelt, vruchtwisseling en -opvolging, combinatieteelt, polycultuur, permacultuur en/of biologisch-dynamisch tuinieren.
  • Er worden ecologisch verantwoorde methoden gebruikt om ziektes en plagen te voorkomen.
  • Biologische dierlijke mest, zelfgemaakte compost, gesteentemeel, groenbemesters en mulch worden gebruikt voor bemesting.
  • Het is absoluut niet toegestaan om kunstmest, gif, chemische bestrijdingsmiddelen en milieu-vijandige ‘gewasbeschermingsmiddelen’ te gebruiken. Ook geïmpregneerd hout wordt geweerd.