Co-bomen

Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze worden niet gebruikt en raken vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Tot zover hebben we appels, peren, pruimen, vlier en noten ontdekt. Wij willen deze boomgaarden weer in functie

Achtergrond

Onze stichting is voor beheer en behoud van oud groen in Nijmegen. Vanaf 2014 hebben we ons met name ingezet voor 4 oude boomgaarden in Nijmegen Noord. En vieren we vaak het heerlijke buitenleven, samen met vrijwilligers en bewoners. Zo konden we jaarlijks een oogstfeest organiseren bij de Warmoes. En het vergroenen van de wijken stimuleren door het uitreiken van jonge fruitboompjes aan bewoners die zich daarop hadden ingeschreven. Heb je hulp nodig bij het snoeien van je boompje? Daarvoor is het Greenteam opgezet, met vrijwilligers die je bij jouw fruitboom komen helpen. Zo vaak als kan zijn onze boomgaarden ook locatie voor culturele activiteiten, zoals die van Festival de Oversteek en Rondje Noord. De nieuwste activiteit (2024) is samen met lokale clubs verspreid in Nijmegen ‘Boompjes voor de Buurt’ optuigen. We gaan het zien.

Producten en diensten

Het beheer en behoud van boomgaarden gaat het hele jaar door. Soms wat intenser, soms wat meer chill. Doorgaans werken we in de winter met vrijwilligers aan het snoeien van fruitbomen, het slepen van takken en rillen aanleggen. Richting het voorjaar is het maaien en zaaien. Dan uiteraard oogsten en sappen persen. We hebben een aantal appel, peren, kersen, mispels, pruimen et cetera staan. In het najaar, als de oogst binnen is, volgt een oogstfeest of borrel.

Alle extra projecten en activiteiten hebben hun eigen planning.

Lokale samenwerkingen

Onze vaste samenwerkingspartners zijn gemeente Nijmegen (Groen Verbindt), de Warmoes en ‘t Olde Ras. Daaromheen werken we jaarlijks ontzettend veel samen met een grote club uit het informele netwerk. Denk aan allerlei soorten bewonersinitiatieven, instellingen, duurzame producten, kunst- en cultuurmakers, te veel om op te noemen.