Bellefleur Boomgaardbeheer

In deze oude boomgaard in de Woerdsestraat oogsten we fantastisch fruit van oude rassen zoals Goudreinette en Précoce de Trevoux. Appels, peren, pruimen, walnoten en tamme kastanjes worden tijdens de oogst vers verkocht en later verwerkt tot sap, olie en bier.

Achtergrond

De hoogstamboomgaard is een groene oase in het steriele landschap van laagstamboomgaarden en kassen. Hier broeden steenuilen, bonte spechten en kerkuilen en kleurt het grasland wit, geel en lila van madeliefjes, paarden- en pinksterbloemen. De biologische teelt biedt veel ruimte voor natuur, maar is wel gericht op het produceren van fruit. De bomen worden gesnoeid en het gras wordt gemaaid. Meer ingrepen vinden niet plaats. Snoeihout en maaisel keren terug in de mineralencyclus. Bemesting is niet nodig, de kringloop is gesloten. Bij het beheer en vooral de oogst zijn veel vrijwilligers betrokken, de fruitvrienden. Sinds 1995 is de boomgaard voor veel mensen een paradijselijke plek en een fijne werkgemeenschap.

Producten en diensten

Het grootste deel van de appels en peren wordt verwerkt tot sap. Onder eigen merk Zoem Nijmegen wordt appelperensap en appelsap geproduceerd en verkocht aan horeca en winkels. Als specialiteit wordt appelbosbessap geproduceerd met blauwe bessen (Amerikaanse bosbes) van een biologisch teler uit de Peel. Het sap wordt op ambachtelijke wijze en met veel zorg gemaakt door het familiebedrijf Groenings Hofke. Tamme Kastanjes worden door brouwerij Nevel verwerkt in Kastanjebier. Appels van het ras Dijkmanszoet worden door Elegast Cidery verwerkt in hun ciders. In het najaar staan we op diverse markten met ons sap en enkele specials (walnotenolie, appelstroop, en tamme kastanjes). Vers fruit en sap zijn biologisch gecertificeerd (Skal 6972).

Lokale samenwerkingen

Bellefleur Boomgaardbeheer behoort bij de eerste pioniers van biologische telers in de regio Nijmegen. Oprichter Arno van der Kruis was in de negentiger jaren betrokken bij de biologische afzetcoöperatie Rivier en Land. Hij richtte in 2000 de vereniging voor landschapsbeheer de Ploegdriever op en is nu actief betrokken in het netwerk van voedselinitiatieven in en om Nijmegen. Momenteel werkt hij aan het project ‘Graan van Hier’ waarin telers, molenaars, bakkers en brouwers samenwerken aan lokale graanketen, met méér natuurrijke graanvelden en graanproducten op de streektafel.