Terug naar overzicht

GRADINKA Kruidentuinen

Met liefde voor de natuur maken wij verzorgingsproducten van de kruiden die wij zelf verbouwen. Zalf, tinctuur, zeep, deodorant en meer. Ook de zaden bewaren wij voor later gebruik én voor de zaden- en plantjesmarkten.

Achtergrond

Hoewel wij geen eko-keurmerk hebben (zij: te duur, wij: te kleinschalig), werken we volgens de richtlijnen van de biologisch-dynamische landbouw, zoals ik dat heb geleerd op de BD landbouwopleiding. In een mix van onbedoelde chaos en bedoelde permacultuur werken wij op de uitdagende klei van de uiterwaarden van de Waal.
Zo’n 15 jaar geleden begon ik daar alleen, maar in de loop van de jaren hebben mij veel vrijwilligers én stagiaires geholpen op dit paradijselijke plekje. Onze producten zijn te bestellen via de website, www.gradinka.nl , en in het voorjaar komen daar nog de opgekweekte planten bij, aangeboden op diverse zaden- en plantjesmarkten. (Ressen, Herveld, Arnhem, Nijmegen, Beuningen, maar ook verder in het land: Zwolle, Veenhuizen, Groningen, Haarlem)

Producten en diensten

Een kleine inkijk in onze (tuin)activiteiten: De zalven worden gemaakt op basis van biologische zonnebloem- of olijfolie. Samen met de bijenwas van mijn imker-zus, die ook biologische werkt, én met een of meerdere geurige etherische oliën worden de zalven prettig smeerbaar. In bijna elke zeep is wel iets uit de kruidentuin verwerkt: rozemarijn, pepermunt, brandnetel, heermoes, kamille, laurierbes en – blad, zomeralsem: zij geven een leuke kleur of spikkel aan de zeep, maar versterken ook de beoogde werking voor de (hoofd)huid. In de winter staat het tuinwerk op een laag pitje: alleen de wortels worden in november geoogst (vrouwenmantel, moerasspirea, heemst, engelwortel e.d.). Rond de jaarwisseling krijgen de fruitbomen een voedende en beschermende laag van speciale boompap, én worden de fruitbomen en – struiken gesnoeid. Eind februari start dan weer het nieuwe tuinseizoen met het ‘openen van de grond voor de kosmos’.
In maart worden de wortels geoogst van de paardenbloem, de Griekse alant en niet in de laatste plaats van de smeerwortel: een kanjer  die breed inzetbaar is bij (sport)ongevallen.

Lokale samenwerkingen

Onze productietuin is geen bezoekerstuin. Zodra bijvoorbeeld de citroenmelisse er mooi bijstaat… wordt zij geoogst voor de tinctuur, of mag ze helemaal bruin worden en in het zaad schieten voor het oogsten van de zaden. De lokale betrokkenheid is er door levering aan de buurtmarkt in kinderdorp Neerbosch, aan de Ekoplaza op de Groenstraat, door de regionale markten, én door de vrijwilligers en stagiaires uit de omgeving. Wij doen nog ons best om de tuin te openen op de VELT-bezoekersdagen in juni.