De Warmoes

Bij de Warmoes telen we groente en fruit zoals de Lentse warmoezeniers vroeger ook deden. Kom proeven van het seizoen in het café, plantjes kopen voor eigen (moes)tuin, inspiratie op doen en zelf bloemen, groenten en fruit oogsten.

Achtergrond

Warmoes is ongeveer 1 ha groot. We hebben een grote boomgaard, met mooie, karaktervolle hoogstambomen. Je vindt bij ons pruimen, appels, peren, kersen, mirabellen, mispels, kweeën, moerbeien, morellen en een walnotenboom. In onze boomgaard staan 24 qr paaltjes bij verschillende bomen met meer informatie.

Tussen de bomen en op onze grote akker telen me meer dan 75 soorten groenten, waaronder bijzondere (historische) zoals natuurlijk warmoes (snijbiet), Lentse witte komkommer, winterpostelein, aardperen, zuring, wijnruit, bladmosterd en raapstelen.

Onder het glas en in de kas kom je onder andere tomaten, aubergines, sla, radijsjes, wortels, aardbeien en kruiden tegen. In onze kleine druivenkas hangen zomers de lekkerste druiven. Bij ons terras vindt je een kruidentuin en eetbare bloementuin.

Daarnaast hebben we een bloemenpluktuin en maar liefst 8 verschillende soorten bessen, frambozen en bramen.

Onze bijenvolken en scharrelende kippen maken de tuinderij compleet.

We telen onbespoten, gebruiken dus ook geen biologische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast beperken we onze afvalstroom met onze eigen composthoop en wormenhotel. In ons café bereiden we allerlei lekkers met onze eigen oogst. In de winkel kan jam, siroop, chutney, azijn en andere inmaak gekocht worden.

Producten en diensten

De Warmoes is allereerst een tuinderij. Alles wat we doen staat in het teken van eten uit het seizoen of vertellen over de geschiedenis van Lent als tuindersdorp. Dat doen we door het geven van rondleidingen, workshops, lessen voor de onderbouw van basisscholen en vooral door iedereen welkom te heten op onze tuinderij en in ons kleine museum.
We zijn een ANBI stichting (zonder winstoogmerk) en er zijn meer dan 60 vrijwilligers actief. Zij zijn onbetaalbaar.

Onze menukaart in het café wisselt iedere week. Net als ons aanbod op de kraam of om zelf te oogsten. Verspreid over de tuinderij tref je informatiepanelen over de verschillende onderdelen zoals de bakkenplek, de kas, de voortuin bij het woonhuis en de boomgaard.

We hebben verder nog een vergaderruimte, een gastenverblijf voor 6 personen en werken samen met TVN zodat er op ons terrein dagopvang van licht dementerende ouderen kan plaatsvinden.

Lokale samenwerkingen

De Warmoes ligt als een groen eiland in het nieuwste stadsdeel van Nijmegen. Bewoners van Nijmegen Noord weten ons goed te vinden. Voor verse oogst, een mooie geplukt boeket bloemen, een stukje taart of gewoon voor ontspanning.
We bieden lokale (buurt)initiatieven korting bij het huren van ruimte, we werken samen met scholen  (basisscholen en het Citadelcollege) en leveren groente en fruit aan verschillende horeca in Nijmegen en een biologische supermarkt.