
Basteicafé: Groen op de kaart
in samenwerking met Steenbreek Nijmegen
Hoe zorgen we voor een groene stad die gezond, leefbaar en klaar is voor het klimaat van morgen? En hoe keken we vroeger eigenlijk naar natuur in de stad? Tijdens het Basteicafé op donderdag 12 juni duiken we in de geschiedenis van stedelijke groenplannen en werpen we samen een blik op de toekomst.
Een toekomstvisie uit 1930
In het eerste deel van de avond neemt cultuurhistorica Leen Dresen je mee naar het Nijmegen van de jaren dertig. Aan de hand van historisch onderzoek en kaarten brengt zij het vergeten stadsuitbreidingsplan van stedenbouwkundige ingenieur Alphons Siebers (1893-1978) opnieuw tot leven. Dit plan, dat destijds vooruitstrevend was in zijn visie op groen in de stad, blijkt verrassend actueel. Leen belicht onder andere de centrale rol in het plan voor een samenhangend netwerk van parken, sportvelden, volkstuinen én voor voortuinen van burgers.
De stad als natuurgebied
Op het eerste gezicht lijkt het een vreemd idee: de stad als natuurgebied. Maar wie goed kijkt, ziet het al snel; de verrassende rijkdom aan planten en dieren in onze stad. Stadsecoloog van gemeente Nijmegen Joep van Belkom laat ons zien dat de stad een door mensen gecreëerd landschap is, waarin talloze soorten hun plek vinden. Hij vertelt over de visie van de gemeente op stedelijke natuur aan de hand van de nieuwe omgevingsvisie en biodiversiteitsagenda. Was stadsgroen in de jaren 30 nog vooral bedoeld voor het plezier en welzijn van de mens, tegenwoordig speelt het ook een cruciale rol in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd groeit het besef dat we in de stad samenleven met planten, vogels, insecten en andere dieren. Meer groen betekent meer leven. Joep laat zien hoe je via het biodiversiteitsdashboard kunt volgen welke soorten er in jouw wijk leven.
Samen maken we Nijmegen groener
We sluiten de avond af met enkele tips van Leen Dresen en Steenbreek Nijmegen. Wat kun je zelf doen om jouw stad, straat, en tuin of balkon groener te maken? Dat kan met grote én met kleine – soms verrassende – stappen.
Tijdens dit Basteicafé komen historie, natuur en stadontwikkeling op een inspirerende manier samen. Deze editie is tot stand gekomen in samenwerking met het groene initiatief van Museum De Bastei: Steenbreek Nijmegen.
De presentatie is in handen van gastpresentator Nicole Corstanje van Steenbreek Nijmegen en Veronie Kobussen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door huis-dj Jan-Willem Koolen. En zoals altijd verzorgt Pura de duurzame en smakelijke catering.